NETwerk wederom erkend als excellentiecentrum voor behandeling NET

NETwerk werd dit jaar opnieuw erkend als excellentiecentrum voor de diagnose en behandeling van neuro-endocriene tumoren. Met de nieuwe erkenning bevestigen de acht NETwerk ziekenhuizen hun expertise. In 2017 erkende de European Neuroendocrine Tumor Society (ENETS) hen als ENETS excellentiecentrum voor neuro-endocriene tumoren. Die erkenning is nu vernieuwd. Bovendien is het uniek in Europa dat de ziekenhuizen als netwerk erkend zijn als excellentiecentrum, en niet individueel.

“Patiënten met een zeldzame of complexe kanker hebben betere kansen in een gespecialiseerd ziekenhuisnetwerk. Door de samenwerking hebben de zorgverleners veel meer expertise dan wanneer ze geen netwerk zouden vormen. Dat leidt tot een hogere overlevingskans voor de patiënten. Daarom hebben we de voorbije jaren veel geïnvesteerd in NETwerk”, vertelt oncoloog dr. Willem Lybaert. “Hoe meer ervaring een team heeft, hoe beter de genezingskansen en hoe kleiner het risico op complicaties. Bovendien kunnen gespecialiseerde centra vaak meer vernieuwende behandelingen aanbieden en heeft de patiënt meer kans om aan een klinische studie te kunnen deelnemen. De inzet van al onze stafleden en paramedici wordt nu beloond met een voortzetting van onze erkenning.”

Complexe tumoren

Neuro-endocriene tumoren (NET) zijn erg zeldzaam en complex. Patiënten met zo’n tumor hebben nood aan een gespecialiseerde behandeling en zorg. Voor het stellen van de juiste diagnose, zijn ook artsen met specifieke expertise nodig.

Om patiënten met deze tumoren op de best mogelijke manier te behandelen, bundelden acht ziekenhuizen in Antwerpen en het Waasland in 2016 de krachten onder de naam ‘NETwerk’. De acht partners deelden sindsdien samen met de Universiteit Antwerpen al hun kennis.

Samen zijn de ziekenhuizen goed voor 1500 patiënten per jaar met neuro-endocriene tumoren, en 40 gespecialiseerde zorgverleners (artsen en verpleegkundigen). De komende jaren willen de partners samen met de UAntwerpen hun expertise verder bundelen.

Bijkomende erkenning voor tumoren in longen

De acht ziekenhuizen behaalden hun vernieuwde erkenning na een grondige doorlichting. Die leverde een bijkomende erkenning op voor de behandeling van neuro-endocriene tumoren in de longen.

In december 2022 voerde ENETS een uitgebreide audit uit bij vier van de acht ziekenhuizen. Zowel de NET-specialisten als de NET-verpleegkundigen van UZA, ZNA, VITAZ en AZ Klina moesten aantonen dat ze patiënten met neuro-endocriene tumoren van het spijsverteringsstelsel met de nodige kennis en bekwaamheid behandelen. Daarnaast onderzochten de auditeurs of het NETwerk voldoende expertise heeft om ook tumoren in de longen te behandelen.

Na dit grondige onderzoek concludeerden de auditeurs dat de samenwerking kwaliteitsvol verloopt. Ze erkenden het NETwerk opnieuw voor de maximumperiode van vijf jaar als excellentiecentrum voor neuro-endocriene tumoren van zowel het spijsverteringsstelsel als van de longen.

Dit artikel werd ook opgepikt door de Artsenkrant.

Terug naar overzicht